Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Do konkursu

Królewskie śniadanie

Składniki:
woda ( ponad pół litra)
garść rodzynek
jabłko lub gruszka ( 1 sztuka)-pokrojone na drobno
kasza jaglana(4 łyżki)
masło sklarowane(1 łyżka)
banan
cynamon
orzechy laskowe lub włoskie
w razie potrzeby miód

Sposób przyrządzenia:
Wodę gotujemy razem z jabłkiem lub gruszką, rodzynkami, masłem i cynamonem. Do gotującej się wody dodajemy kasze jaglaną. Gotujemy 20 minut. Odstawimy do napęcznienia na kilka minut. Dodajemy pokrojonego banana. Posypujemy pokrojonymi orzechami. Nakładamy do miseczek. Możemy polać miodem. Świetne śniadanie, szczególnie jesienią i zimą. Dodaje bardzo dużo energii. Polecam, przepis autorski.
Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez  Joanna K

Pierożki nadziewane rybą

Ciasto:20 dag mąki10 dag masła lub margarynywodaszczypta soliNadzienie:25 dag gotowanej ryby10 dag wędzonej słoniny2 cebule2 łyżki śmietanyjajkopieprzsólłyżeczka masła Sposób przyrządzenia:Na stolnicę wysypać mąkę, dodać tłuszcz, sól i trochę wody. Zagnieść szybko ciasto, utoczyć z niego kulę i wstawić na 30 min do lodówki. Rozwałkować, jeszcze raz zagnieść kulę i znów ochłodzić ciasto w lodówce. W…

Sałatka z pieczarek

Składniki:2 łyżki majonezu dekoracyjnego40 dag pieczarek1 por 15 dag (biała część)1 puszka fasoli czerwonejsól, pieprz Sposób przyrządzenia:Pieczarki i por umyć ,pokroić w  plastry. Pieczarki gotować 15 min. Osączyć , ostudzić. Por przelać wrzątkiem, zimne pieczarki i por połączyć z fasolą i majonezem, doprawić solą i pieprzem.Przepis nadesłała na "Konkurs wakacyjny Pychotka.pl i Manta" Wioletta Luter

Syrop z czarnego bzu

Składniki: 35 baldachimów (cały kwiat) 2 kg cukru  2 litry wody 2 cytryny Sposób przyrządzenia: Wodę przegotować z cukrem. Wystudzić, dodać kwiaty, sok z cytryny i skórkę pokroić. Zostawić na 48 godzin, przecedzić i wlać do słoików i pasteryzować. Przepis nadesłany na konkurs  Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta Ewa