Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zrazy wołowe zawijane pychotka

Składniki:

    • 1 kg wołowiny (zrazówka, pierwsza krzyżowa)
    • 6 łyżek oliwy
    • 1 szklanka czerwonego wina
    • mąka
    • liść laurowy, ziele angielskie
    • sól, pieprz

    Nadzienie:

    • szynka wędzona w plastrach
    • czosnek
    • ogórek kiszony
    • cebula
    • ostra musztarda


    Sposób przyrządzenia:
    Umyte i osuszone mięso kroimy w poprzek włókien na plastry grubości 1 cm, przykrywamy folią i rozbijamy tłuczkiem z obu stron. Solimy, pieprzymy i smarujemy z jednej strony musztardą. Cebulę obieramy, kroimy w cienkie półplastry. Ogórki kroimy w ćwiartki. Na każdym płacie mięsa układamy na warstwie musztardy po plastrze szynki, kawałku ogórka, obranym ząbku czosnku i kilka piórek cebuli. Następnie zwijamy mięso ciasno w rulon i spinamy wykałaczką lub obwiązujemy białą bawełnianą nitką. Rolady obtaczamy w mące, obrumieniamy na rozgrzanej  oliwie, przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy szklanką czerwonego wina, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C, polewając kilkakrotnie zrazy wytworzonym sosem. Przed podaniem usuwamy nitką lub wykałaczki, a zagęszczony mąką sos podajemy w sosjerce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *