Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wątróbki „po mysliwsku”

Składniki:

  • 30 dag wątróbek drobiowych (najlepsze z indyka)

Marynata:

  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz czarny
  • kilka jagód jałowca
  • łyżka majeranku
  • olej- parę łyżek
  • 1 łyżka octu


Sposób przyrządzenia:

Poprzedniego dnia wymieszać składniki marynaty i włożyć w to umyte wątróbki na noc do lodówki.
Dodatki: pure z jabłek 30 dag kwaśnych jabłek, najlepsza szara reneta/ antonówka- udusić na puree z łyżka majeranku, dodać łyżkę soku z cytryny, żeby nie ściemniało duszona cebula: na oleju udusić dwie spore cebule pokrojone w krążki
Wykonanie: Wątróbki upiec na grillu, ruszcie, ostatecznie na patelni teflonowej, dodatek tłuszczu jest niepotrzebny gdyż olej jest w marynacie. Piec krótko- tak żeby wątróbki nie były surowe, a były miękkie i soczyste. Podawać z ciepłym pure jabłkowym i duszona cebulą. Dobrym dodatkiem są pieczone ziemniaki w mundurkach. Wątróbki każdy soli sobie sam na talerzu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *