Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wykwintny rostbef w włoskim stylu

Składniki:


• 1,5 kg ziemniaków
• 1 kg polędwicy wołowej
• 8 łyżek oleju
• 20 dag wędzonego boczku
• 2 cebule
• łyżka posiekanego świeżego tymianku
• kilka ząbków czosnku
• świeżo zmielony czarny pieprz
• sól

Sposób przyrządzenia:
Obrać ziemniaki i pokroić w cienkie plasterki, wędzony boczek – w kostkę, obraną cebulę – w półplasterki. Obrać czosnek. W brytfance rozgrzać 5 łyżek oleju. Nałożyć warstwę ziemniaków, posypać solą, pieprzem, rozdrobnionym czosnkiem, pokrojoną cebulą oraz częścią boczku. Nałożyć kolejną warstwę ziemniaków i ponownie posypać przygotowanymi dodatkami. Piec około 30 minut w temperaturze 200ºC. Polędwicę opłukać i osuszyć. Na patelni mocno rozgrzać olej i smażyć mięso 3 minuty z każdej strony. Zdjąć mięso z patelni, owinąć folią aluminiową i odstawić na 15 minut. Aby mięso było mniej krwiste, należy smażyć je dłużej. Mięso pokroić w plastry. Dopiero na talerzu przyprawić solą oraz pieprzem.
Podawać z ziemniakami. Posypać tymiankiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *