Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Udka kurczaka w sosie brokułowym

Składniki:

    • 6 udek kurczaka
    • 2 łyżki oliwy
    • 4 łyżki masła
    • sól, pieprz

    Sos:

    • brokuła
    • 12 łyżka zielonego konserwowanego groszku
    • 1 szklanka dobrej śmietany
    • szczypta gałki muszkatołowej
    • ½ łyżeczki kurkumy.
    • pieprz, sól


     .

    Sposób przyrządzenia:
    Na patelni roztopić masło, udka obsmażyć, po 5 minut z każdej strony. Posypać solą i pieprzem. Przełożyć do płytkiego żaroodpornego naczynia. Wstawić do piekarnika z włączonym górnym opiekaniem. Piec 8-10 minut. Kiedy skórka się zrumieni, przewrócić na drugą stronę, posmarować resztą sosu, piec przez kolejne 8-10 minut. Przygotować sos. Brokuły dokładnie umyć, podzielić na różyczki, gotować 5 minut w niewielkiej ilości lekko posolonej wody,  połowę różyczek zmiksować z bulionem, zalać śmietaną, dodać resztę różyczek brokuł, groszek, kurkumę. Dodać przygotowane udka. Całość podgrzać, przyprawić gałką muszkatołową, sosem sojowym, solą, pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *