Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tort z bitą śmietaną

Biszkopt:

  • 10 żółtek + 1 całe jajko
  • 25 dkg cukru pudru
  • 25 dkg mąki ziemniaczanej
  • 1 zapach rumowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przyrządzenia:
Ucieramy jajka z cukrem na pulchną masę. Następnie dodajemy zapach i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pieczemy w prodziżu ok. 45 min.
Pącz:

  • 1/2 litra przegotowanej zimnej wody
  • sok z 3 cytryn
  • 1/4 szk. spirytusu
  • zapach rumowy cukier do smaku

Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki mieszamy do chwili rozpuszczenia się cukru.
Krem:

  • 1 litr śmietany kremowej 30 %
  • 5 torebek śmietanfixu
  • 1 szk. cukru pudru
  • truskawki
  • Wszystkie składniki łączymy i ubijamy do czasu uzyskania odpowiedniej konsystencji kremu.uzyskania

Wykonanie tortu:
Biszkop po wystygnięciu kroimy na trzy krążki. Pirwszy blat układamy na kloszu do tortu, nasączamy go pączem,kładziemy na to bitą śmietanę.mietanę posypujemy pokrojonymi w ćwiartki truskawkami. To samo robimy z pozostałymi krążkami ciasta. Na wierzch , po posmarowaniu boków i wierzchu śmietaną układamy całe truskawki, tworząc z nich dekorację tortu.

2 comments for “Tort z bitą śmietaną

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *