Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Schab z nutką melisy

Składniki:
• 600 g schabu środkowego bez kości
• 250 g cebuli
• 2 winne jabłka
• 1 szkl. wina z jabłek
• 2 łyżki galaretki z jabłek
• ½ szkl. posiekanych zielonych listków melisy
• 2 łyżki konfitury z żurawin
• 2 łyżki oleju
• łyżka masła
• łyżeczka mąki ziemniaczanej
• sól
• pieprz

Sposób wykonania:
Mięso pokroić na plastry, które lekko zbić tłuczkiem, po czym oprószyć solą oraz pieprzem i zarumienić na rozgrzanym maśle.
Następnie filety wyjąć a na tą samą patelnie wrzucić cebulę pokrojoną w cienkie półplasterki, zeszklić i wrzucić jabłka pokrojone na plasterki, nadal smażyć przez kilka minut i ponownie włożyć filety.
Całość skropić winem i trzymać na małym ogniu ok. 4-5 min.
Po tym czasie dodać galaretkę z jabłek wymieszaną z dżemem z żurawin.
Delikatne wymieszać i dusić kolejne 2-3 min.
Na sam koniec dodać mąkę wymieszaną z 2 łyżkami wody, mieszać do momentu, aż sos zgęstnieje, wówczas doprawić do smaku solą oraz pieprzem i dodać melisę, wymieszać.

Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Konrada

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *