Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka z solonych grzybów*

Składniki:

  • 300g grzybów solonych lub marynowanych
  • 3 kartofle ugotowane w mundurkach
  • 1 cebula
  • 4 pomidory
  • 150g korniszonów
  • 3 jaja ugotowane na twardo
  • 1,5 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/3 łyżeczki cukru
  • 1/3 łyżeczki kminku
  • 1 łyżka siekanego koperku
  • 1 łyżka siekanej zielonej pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Ostudzone kartofle obrać i pokroić w cienkie paski. Grzyby pokroić w plasterki o grubości 2-3 mm. Jaja obrać i pokroić w kostkę. Pomidory umyć i pokroić w cienkie plasterki, a każdy z nich następnie na 4 cząstki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Wszystkie wymienione składniki połączyć ze sobą, dodać oliwę, musztardę, sól, cukier oraz przyprawy i starannie wymieszać. Podawać posypaną siekanym koperkiem i zieloną pietruszką.
Przepis nadesłany na III edycją konkursu. Autor: Olga Szałata


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *