Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka z awokado i łososia


Składniki:

  • 20 dkg wędzonego łososia
  • 2 dojrzałe awokado
  • sok z połowy cytryny
  • 2 pokrojone w kostkę dymki
  • 2 łyżki majonezu
  • koperek
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżeczka oliwy
  • sól, biały pieprz do smaku


Sposób przyrządzenia:
Awokado przekroić na połowę, usunąć pestkę, wydrążyć miąższ łyżeczką i pokroić w kostkę. Natychmiast w miseczce skropić go sokiem z cytryny aby nie czerniał. Paprykę oczyścić pokroić w kostkę, seler naciowy obrać z włóknistych skórek i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej cebulę dymkę, paprykę i seler naciowy, wyłożyć na ręcznik papierowy aby obsączyć z oliwy. Łososia pokroić w kostkę, dodać zeszklone na oliwie składniki i awokado, przyprawić. Dodać posiekany drobno koperek i majonez, dokładnie, delikatnie wymieszać. Tak przygotowaną sałatką napełnić „łódeczki” ze skóry pozostałej z awokado. Obsypać posiekanym koperkiem.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *