Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka bankietowa z zielonym sosem

Składniki:
• 20 dag makaronu rurki
• 20 dag wędzonego łososia w płatach
• mała główka sałaty lodowej
• 15 czarnych oliwek bez pestek
• 2 dojrzałe awokado
• sok z cytryny
• 2 łyżki oliwy
• 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
• 3 łyżki drobno posiekanej bazylii
• 1/3 szklanki kwaśnej śmietany

Sposób przyrządzenia:
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić na sicie i wystudzić. Płaty łososia pokroić w paseczki. Główkę sałaty opłukać, podzielić na liście, porwać je na kawałki albo pokroić w paski.
Awokado przekroić wzdłuż na pół, wyjąć pestkę. Połówki owoców obrać, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny.
Makaron wymieszać z łososiem, sałatą, awokado i oliwkami. Sałatkę skropić oliwą. Śmietanę zmiksować z jogurtem i listkami bazylii. Kilkoma łyżkami sosu polać sałatkę, pozostały podać osobno.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *