Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Precelki na słodko

Składniki:

 

  • 500 g mąki
  • 200 g miałkiego cukru
  • esencja waniliowa
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 jajka
  • masło
  • mąka

 

 

Sposób wykonania:
Do przesianej mąki dodać cynamon, skórkę z cytryny, esencję, cukier oraz proszek do pieczenia.
Całość wymieszać, wbić jajka i wlać oliwę.
Wszystkie składniki dokładnie wyrobić ze sobą po czym przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę.
Po tym czasie formować z ciasta długie wałki, które pokroić na 10 centymetrowe kawałki.
Następnie pozlepiać końce aby powstały precelki.
Ułożyć je na blasze wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec ok. 25 minut.

Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez Małgorzata D

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *