Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pierś z indyka faszerowana szpinakiem

Dla 4 osób – Czas przygotowania 60 minut

• 300 g szpinaku (może być mrożony)
• 1 cebula
• 50 ml oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego
• 20 g orzechów pinii
• 50 g suszonych pomidorów
• szczypta gałki muszkatołowej
• 1 Fix Soczysty Kurczak w czosnku i ziołach KNORR
• 1 pierś z indyka (około 1,5 kg)
• 1 Sos do pieczeni ciemny KNORR
• 100 ml śmietany

Sposób przygotowania: {hidetags}
Rozmroź szpinak i odciśnij sok. Pokrój cebulkę w drobną kosteczkę, podsmaż na oliwie, dodaj orzeszki piniowe, lekko zarumień, dodaj szpinak i pokrojone w kosteczkę suszone pomidory.
Dopraw szpinak do smaku odrobiną gałki muszkatołowej i jedną łyżeczka Fixu Soczysty Kurczak w czosnku i ziołach KNORR.
Zrób w piersi indyka nacięcie i umieść tam farsz, a następnie pierś dokładnie obtocz w Fixie.
Umieść całość w załączonej torebce, zamknij klipsem, piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200° C przez około 50 minut. Rozerwij pod koniec pieczenia torebkę, aby pierś z indyka lekko się zarumieniła.
Przelej na patelnię sos powstały podczas pieczenia, dodaj do niego Sos do pieczeni ciemny KNORR i śmietanę, następnie całość doprowadź do wrzenia.
Podawaj indyka pokrojonego na porcje i polanego sosem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *