Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Perliczka z sosem jałowcowym

Składniki:

• 4 perliczki
• suszone jagody jałowca
• 5 dag słoniny wędzonej
• 2,5 dag masła
• 0,125 l rosołu z kostki bulionowej
• sól

Sposób przyrządzenia:
Oczyszczoną i skruszałą perliczkę umyć, osuszyć i nasolić. Przetrzymać godzinę w chłodnym miejscu.
Słoninę wędzoną pokrajać na kawałki i naszpikować nią piersi perliczki. Pół łyżki masła wymieszać z tłuczonym jałowcem (8 ziaren), włożyć do środka perliczki. Posmarować z zewnątrz oliwą i wstawić do średnio nagrzanego piekarnika. Piec godzinę, często polewając sosem z pieczenia. Przygotować sos.
Mąkę zrumienić z resztą masła, rozprowadzić rosołem. Dodać sos z pieczeni oraz utłuczonych 5 jałowcowych jagód.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *