Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mus z łososia w galarecie

Składniki:

  • 50 dag wędzonego łososia
  • sól
  • 1 cebula
  • 1 goździk
  • 2 ziarna pieprz
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżki żelatyny
  • 2 łyżki białego wytrawnego wina
  • sok z cytryny
  • pieprz
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 białka

Sposób wykonania:

  1. Cebulę pokroić po czym zalać ją szklanką wody, dodać jeszcze ziele, pieprz, sól oraz goździki.
    Trzymać na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut..
    Po tym czasie zdjąć pokrywkę i gotować do momentu, aż połowa płyny wyparuje, wówczas go przecedzić i zalać żelatynę namoczoną w winie.
    Doprowadzić do wrzenia i zdjąć do ostygnięcia.
    Następnie rybę zmiksować razem ze śmietaną i majonezem.
    Doprawić do smaku pieprzem i sokiem z cytryny.
    Dodać do niej połowę galarety, wymieszać i odstawić na godzinę.
    Po tym czasie dodać białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć.
    Przełożyć do foremek a gdy zastygnie polać resztą galarety i odstawić do stężenia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *