Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mrożony deser bananowo truskawkowy

Składniki:
1 szklanka dorodnych, pokrojonych w kostkę truskawek
1 szklanka śmietany kremówki
10 dkg białej czekolady
2  lub jeśli małe 4 żółtka jaj
2 banany
3 łyżki soku z cytryny
cukier puder
Naleśniki:
25 dkg mąki
1 szklanka mleka
1 szklanka wody mineralnej gazowanej
2 jajka
sól do smaku

Sposób przyrządzenia:
Zacznijmy od przygotowania naleśników. Jajka, sól i mleko zmiksować, dodać mąkę, mieszać aż ciasto będzie jedwabiście „gładkie”, dodać wodę i ponownie zmiksować. Patelnie rozgrzać, delikatnie natrzeć kawałkiem słoniny, wlać ciasto i kolistym ruchem rozprowadzić go po patelni. Smażyć tak długo aż brzegi naleśnika będą odstawały od patelni, a wtedy używając łopatki lub podrzucaj odwrócić go i dopiec. Tak przygotowanymi naleśnikami wyłożyć odpowiednio dużą formę do pieczenia.
W rondlu umieścić pokruszoną czekoladę, umieścić rondel na łaźni wodnej, podgrzewać aż czekolada się rozpuści. Rondel wyjąć z wody. Do rozpuszczonej czekolady dodać obrane, pokrojone w plastry banany, sok z cytryny, jajka, zmiksować. Do miksu dodać śmietanę i pokrojone truskawki, delikatnie wymieszać. Tak przygotowane składniki deseru przełożyć do formy wyłożonej naleśnikami, wyrównać, starannie nakryć  pozostałymi naleśnikami. Umieścić w zamrażarce na kilka godzin. Tak przygotowany deser przed podaniem kroić w plastry i posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *