Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mielone kotleciki cielęce

Nie ma to jak mielone kotleciki na obiad. Pyszne i sprawdzone. Dziś przygotowaliśmy kotleciki z mięsa cielęcego. Pozostałe składniki: bułka, mleko, jajko, przyprawy. 
 

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 1 mała bułka 
  • mleko 
  • 1 średnia cebula 
  • 1 jajko
  • soli 
  • pieprz
  • bułka tarta 
  • olej 

Sposób wykonania:

  1. Bułkę przełożyć do miski i zalać ją mlekiem.
    Odstawić na około 5 minut po czym odcisnąć ją z nadmiaru mleka.
    Bułkę przełożyć do mięsa mielonego.
    Dodać obraną cebule startą na tarce lub drobno posiekaną.
    Wbić jeszcze jajko i dodać sól i pieprz do smaku.
    Całość dokładnie wyrobić. Im dłużej wyrabiamy tym mięso jest lepsze.
    Z gotowej masy formować kotlety.
    Obtoczyć je w bułce tartej i kłaść na patelni z rozgrzanym olejem.
    Smażyć ze wszystkich stron na złoty kolor.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *