Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kozackie śledzie

Składniki:

  • 60 dag solonych śledzi

    Sos musztardowy:

  • 100 ml łagodnej musztardy
  • 2 łyżki octu winnego
  • 100 ml oleju
  • 2 łyżki cukru
  • 50 ml wody
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • ½ łyżeczki soli

Sposób wykonania:

  1. Śledzie zalać wodą i odstawić na 2-3 godz.
    W między czasie musztardę wymieszać razem z octem oraz wodą po czym doprawić do smaku solą oraz cukrem.
    Następnie nie przerywając mieszania dodawać olej.
    Sos dokładnie wymieszać aby składniki dobrze się połączyły.
    Namoczone śledzie odsączyć i pokroić w dzwonka, ułożyć na półmisku i zalać sosem.
    Wstawić do lodówki na ok. 1 godz.
    Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.

    Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Paulla

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *