Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Koreczki śledziowe ze śliwkami

Składniki:

  • 4 filety śledziowe
  • 20 dag suszonych śliwek
  • garść migdałów
  • 1 cebula
  • ½ szkl. oleju
  • ½ łyżeczki cukru
  • sok z cytryny
  • 2 szkl. mleka

    Sposób wykonania:
    Śledzie zalać mlekiem i odstawić na 3 godziny.
    Natomiast śliwki zalać wrzątkiem i odstawić na 30 minut.
    Po tym czasie ugotować w tej samej wodzie w której się moczyły.
    Następnie je odcedzić, wymieszać z posiekanymi migdałami oraz olejem.
    Doprawić do smaku solą cukrem i sokiem z cytryny.
    Śledzie odsączyć z mleka i zawinąć w ruloniki, które spiąć wykałaczką.
    Ułożyć na półmisku, polać sosem śliwkowym i udekorować krążkami cebuli.

     

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *