Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gęś po malajsku

Składniki:


• pół gęsi
• cebula
• sok z połowy cytryny
• łyżka wiórków kokosowych
• pół szklanki śmietany
• 4 banany
• pół łyżeczki zmielonego cynamonu
• pół łyżeczki goździków
• pół łyżeczki imbiru
• pół łyżeczki kardamonu
• łyżeczka curry
• olej
• sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Gęś oczyścić, umyć i osuszyć, podzielić na małe porcje. Natrzeć sokiem z cytryny, solą zmielonym cynamonem, goździkami, imbirem i kardamonem. Odstawić na pół godziny. Olej rozgrzać na patelni, obsmażyć porcje gęsi, dodać odrobinę wody i dusić na małym ogniu. Cebulę posiekać, podsmażyć i przełożyć do gęsi.
Zalać wszystko śmietaną wymieszaną z curry i wiórkami kokosowymi. Miękkie mięso przełożyć na żaroodporny półmisek, obłożyć plasterkami bananów, zalać sokiem z duszenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Zapiekać około 15 minut. Podawać z ryżem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *