Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Filet z piersi kurczaka z pieczarkami w sosie słodko ostrym

Składniki:

    • 2 filety z piersi kurczaka
    • 10 dkg małych pieczarek
    • 1 łyżka oleju
    • 1 łyżka soku cytrynowego
    • sól, pieprz

    Sos:

    • 1 łyżka brązowego cukru
    • 2 łyżki octu ryżowego lub winnego
    • 1 łyżka bulionu z kurczaka
    • 1 łyżka sosu chili lub pikantnego keczupu
    • 2 łyżki soku pomarańczowego
    • 1 łyżka mąki kukurydzianej

    Sposób przyrządzenia:
    Mięso umyć, osuszyć., pokroić w plastry o grubości około 1cm. Każdą porcję skripić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem, odstawić na 30 minut. Pieczarki oczyścić, przekroić wraz z trzonami na połowę. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć na niej kotleciki, obok ułożyć pieczarki. Smażyć około 8 minut. W międzyczasie przygotować sos. W rondlu wymieszać wszystkie składniki sosu (bez mąki) doprowadzić do wrzenia. Mąkę rozmieszać z wodą i dodać do sosu, zagotować i odstawić z ognia. Smak skorygować cukrem i octem. Tak przyrządzonym sosem polać filety i podawać. Polecam makaron jako dodatek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *