Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Filet z karpia w pietruszkowo pomarańczowym sosie

Składniki:

  • 1 kg filetów z karpia (sandacza, suma, węgorza…)
  • sól, pieprz
  • mąka
  • olej do smażenia

Sos:

  • 1 łyżka masła
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 3 łyżki soku cytrynowego
  • 1/3 szklanki soku pomarańczowego
  • 1łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
  • 2 łyżki posiekanej naci pietruszki
  • 1 łyżka kaprów
  • sól, pieprz


Sposób przyrządzenia:

Przygotować sos. W rondlu rozgrzać masło, dodać cebulę, smażyć mieszając 3 minuty. Dodać Soko cytrynowy i pomarańczowy, skórkę z pomarańczy, gotować powoli 5 minut. Uzupełnić odparowany sos wodą, dodać przeprawy, kapary i pietruszkę. Gotować 2 minuty. Filety z karpia umyć, osuszyć, przyprawić, odłożyć na 30 minut. Filety obtoczyć w mące i smażyć aż ładnie się zrumienią. Podawać obficie polane sosem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *