Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Dżem żurawinowy z gruszką

Składniki:

  • 1 kg żurawin
  • 2 gruszki
  • 2 łyżki usmażonej w cukrze skórki pomarańczowej
  • ½ kg cukru
  • ½ szkl wody

Sposób wykonania:
Do rondelka wlać ½ szkl wody i wsypać 2 szklanki cukru.
Gotować na małym ogniu do uzyskania syropu.
Włożyć do niego oczyszczone żurawiny.
Następnie obrać gruszki, które pokroić na mniejsze kawałki i również dodać je do syropu.
Trzymać na małym ogniu, aż owoce staną się szkliste.
Wówczas dodać skórkę pomarańczową, wymieszać.
Przełożyć do wyparzonych słoików.
Szczelnie zakręcić i odstawić do ostygnięcia dnem do góry.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *