Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Domowy budyń o smaku waniliowym

Przygotowanie domowego budyniu wcale nie jest takie trudne. Do jego wykonania potrzebujesz: mleka, żółtek, wanilii i cukru. 
 

Składniki:

  • 500 ml mleka
  • 2 żółtka
  • ½ laski wanilii
  • 40 g cukru
  • 30 g skrobi ziemniaczanej

Sposób wykonania:

  1. Do rondelka wlać 400 ml mleka.
    Z laski wanilii wydrążyć miąższ i dodać go do mleka.
    Wsypać jeszcze cukier i całość zagotować.
    W między czasie do pozostałego mleka dodać żółtka i skrobię ziemniaczaną.
    Całość dokładnie wymieszać i stopniowo przekładać do gotującego się mleka.
    Pamiętać, aby cały czas mieszając.
    Trzymać jeszcze chwilę na ogniu, aż powstanie gęsty, jednolity budyń.
    Gotowy przełożyć do salaterek i udekorować owocami.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *