Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Odp:Przepisy na konkurs – Partia 1

Home Forums Forum Konkursowe Mistrz Razy Trzy Przepisy na konkurs – Partia 1 Odp:Przepisy na konkurs – Partia 1

#44879
admin
Keymaster

[b][color=#0000FF]Tappanjaki[/color]
Składniki:[/b]
50 dkg schabu
zielona cebulka
1 łyżka oleju
4 łyżki sosu sojowego
3 łyżki wódki czystej
1 łyżka oliwy
2 łyżki octu 5%
1 łyżka cukru
2 łyżki keczupu
1 łyżeczka zmielonej gorczycy
1 ząbek czosnku
natka pietruszki

[b]Sposób przyrządzenia:
Marynata:[/b]
Zmieszać 3 łyżki sosu sojowego, wódkę, oliwę, drobno pokrojoną zieloną cebulkę i cukier. Sos:
Keczup, gorczycę, 1 łyżkę sosu sojowego, drobno pokrojoną natkę pietruszki i rozgnieciony ząbek czosnku bardzo dokładnie wymieszać.
Mięso odcedzić z marynaty, dokładnie osuszyć, smażyć na głębokim tłuszczu przez około 3 minuty, obsączyć z oleju na papierowym ręczniku. Podawać z sosem który podajemy w czarce.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: dominikab[/b]

[b][color=#0000FF]Słodko – ostre polędwiczki z grilla[/color]
Składniki:[/b]
1 kg polędwiczek wieprzowych
Marynata:
1/3 szklanki soku cytrynowego
1/3 szklanki soku ananasowego
1 łyżka sosu chili
1 łyżeczka mielonego kminku
1 łyżka rozgniecionego czosnku
1 łyżka mielonego imbiru
1 łyżeczka cukru
½ łyżeczki mielonego pieprzu

[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Polędwicę pokroić w sześciany. Zalać mięso marynatą, dokładnie wymieszać, odstawić na nic do lodówki. Przed pieczeniem mięso odcedzić z marynaty. Nabijać na namoczone wcześniej w wodzie patyczki do szaszłyków, pozostawić 2, 3 cm odstępu miedzy kawałkami mięsa. Piec na nagrzanym grillu 10 minut, obracać.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: dominikab[/b]

[b][color=#0000FF]Hamburgery z łososia(ryby) grillowanie[/color]
Składniki:[/b]
75 dkg filetów z łososia (pstrąga, okonia, sandacza)
1/3 szklanki gęstej śmietany
2 łyżki skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
2 łyżki posiekanej cebuli
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka sól
1/4 łyżeczka pieprzu białego
oliwa
6 bułek hamburgerowych
6 plastrów sera żółtego wskazany uwędzony

[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Filet z ryby zmielić w maszynce do mięsa lub posiekać drobno nożem. W misce wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Z masy formować kotlety minimalnie większe od bułki hamburgerowej. Posmarować oliwą. Piec na dobrze rozgrzanym grillu po 4 minuty z każdej strony. Podawać w bułce obłożone żółtym serem i innymi ulubionymi dodatkami.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: dominikab[/b]