11 marca 2005 at 11:53
#43014
Paulina
Participant
"Ch³odnik po miñsku"
Sk³adniki:
700 g szczawiu
400 g buraków
2-3 ¶wie¿e ogórki
1 jajko
120 g szczypiorku
2 szklanki kefiru
2 ³y¿ki sto³owe ¶mietany
1 ³y¿ka sto³owa cukru
koperek
sól
Sposób wykonania:
Przebrany i pokrojony szczaw ugotowaæ w osolonej wodzie,po czym ostudziæ.Oddzielnie ugotowaæ ca³e buraki.Wywar ostudziæ i przecedziæ,a buraki obraæ i posiekaæ.Do ostudzonego wywaru szczawiowego w³o¿yæ rozdrobniony i roztarty z sol± i ¿ó³tkiem szczypiorek oraz posiekane ogórki i buraki.Dodaæ wywar z buraków,bia³ko jajka,cukier i kefir,ubity trzepaczk±.Gotowy ch³odnik doprawiæ ¶mietan± i posiekaæ posiekanym koperkiem.
Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Paula__18 😆