Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekanka bakłażanowo-cukiniowa

Znakomity przepis na pyszną zapiekankę. Dziś postanowiliśmy przygotować ją z bakłażana, cukinii, pasty pomidorowej i sera mozzarella. 

 

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia 
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 400 g pasty pomidorowej
  • 2 kule mozzarelli 
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • garść świeżej bazylii
  • 50 g parmezanu 
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Obraną cebule i czosnek posiekać i wrzucić do rondelka z rozgrzana oliwą.
    Razem przesmażyć po czym dodać pastę pomidorową.
    Dokładnie wymieszać i trzymać na ogniu około 15 minut. 
    Wówczas doprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią oraz octem balsamicznym.
    Natomiast umytego bakłażana pokroić w plastry.
    Z cukinia postąpić tam samo, umyć i pokroić.
    Następnie mozzarellę również pokroić na plastry.
    W naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą układamy na przemian warstwy cukinii, bakłażana, pasty pomidorowej i mozzarelii.
    Na wierzchu powinna znaleźć się pasta pomidorowa.
    Posypać jeszcze startym parmezanem.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekać około 20 minut. 
     

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *