Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekane puree ziemniaczane

 

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 szkl. mleka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki śmietany
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól

 

 

Sposób wykonania: 
Obrane ziemniaki zalać osolonym wrzątkiem i ugotować.
Następnie miękkie ziemniaki odcedzić i przetrzeć je przez sito, wówczas dodać masło.
Całość ubić drewnianą łyżką po czym stopniowo wlewać gorące mleko.
Przełożyć puree do naczynia żaroodpornego masłem i wierzch posmarować jajkiem roztrzepanym ze śmietaną.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać, aż wierzch ładnie się zazłoci.
Przed podaniem polać roztopionym masłem i posypać posiekaną natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *