Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Polędwiczki duszone z jabłkami.

Składniki:


  • 50—60 dag polędwiczki wieprzowej,
  • 3 dag tłuszczu,
  • 6 dag cebuli,
  • 15 dag jabłek,
  • 2 dag mąki,
  • sól, kminek lub majeranek

Sposób przyrządzenia:
Polędwiczkę wieprzową opłukać, osączyć, oprószyć solą, mąką. Obsmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron. Przełożyć do rondla, wlać tłuszcz ze smażenia. Osypać kminkiem lub majerankiem, wlać kilka łyżek wody, dusić pod przykryciem do miękkości. Wyparowany sos uzupełniać wodą. Pod koniec duszenia włożyć obraną i pokrajaną w krążki cebulę i obrane (gniazda nasienne wydrążyć), poszatkowane jabłka. Dusić razem. Gdy mięso jest miękkie, sos osolić, przetrzeć, oprószyć mąką, zagotować. Polędwiczkę wyjąć, pokrajać w skośne plastry, ułożyć na półmisku, oblać sosem.
Podawać z ziemniakami, buraczkami, kwaszoną i czerwoną kapustą, kwaszonym ogórkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *