Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Żurek z jajkami przepiórczymi

Dla 4 osób – Czas przygotowania 30 minut

• 1 torebka Żurku KNORR
• 1 kostka Bulionu grzybowego KNORR
• 120 g wędzonego boczku pokrojonego w grubą kostkę
• 1 posiekana szalotka
• 1 łodyga trawy cytrynowej (zmiażdżona i posiekana) lub posiekany listek limonki kaffir
• 100 g kurek świeżych lub mrożonych
• 150 g pieczarek z nóżkami (oczyszczonych, obranych i pokrojonych na ćwiartki)
• szczypta majeranku
• 2 łyżki śmietany Rama Cremefine Gęsta
• pieprz
• 8 jajek przepiórczych ugotowanych na twardo

Sposób przygotowania: {hidetags}
Do dzbanka wlej 3 szklanki zimnej wody. Trochę wody z dzbanka wlej do garnka, rozetrzyj z Żurkiem KNORR i stopniowo dolewaj resztę wody, cały czas mieszając trzepaczką. Garnek ustaw na małym ogniu i gotuj 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
W drugim garnku zagotuj 2 szklanki wody, rozpuść Bulion grzybowy KNORR, wymieszaj trzepaczką i gotuj minutę. Połącz z żurkiem.
Boczek wysmaż na dużym ogniu, dodaj szalotkę i trawę cytrynową, smaż minutę mieszając. Wrzuć kurki (mrożone wcześniej rozmroź), smaż 2 minuty. Wlej grzybowy żurek, zagotuj, wrzuć pieczarki i gotuj kolejną minutę. Wsyp majeranek, wymieszaj, dodaj Ramę. Ponownie wymieszaj, przypraw do smaku, zagotuj.
Podawaj z pokrojonymi na połówki jajkami przepiórczymi (po 2 jajka na porcję). Możesz posypać świeżym majerankiem.

Rada:
– jajka przepiórcze gotuje się na twardo przez 4 minuty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *