Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Żeberka z pieczarkami

Znakomite żeberka z pieczarkami-nikt im się nie oprze. Do wykonania przepisu będziesz potrzebować: żeberek wieprzowych, pieczarek, cebuli oraz czosnku.
 

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 200 g pieczarek
  • 4 cebul e
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej 
  • 1 łyżeczka papryki ostrej 
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Żeberka dokładnie oczyścić, osuszyć na papierowym ręczniku i podzielić na mniejsze porcję. 
    Skropić je sosem sojowym i przełożyć je na patelnie z rozgrzaną oliwą z oliwek.
    Przesmażyć je delikatnie z obu stron po czym przełożyć do naczynia żaroodpornego.
    Wówczas na tą sama patelnie wrzucić czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekaną cebule i pieczarki pokrojone na mniejsze kawałki. 
    Całość przesmażyć co jakiś czas mieszając.
    Doprawić do smaku solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką.
    Gotowe pieczarki razem z cebulą przełożyć do żeberek.
    Podlać je ½ szkl wody.
    Wstawić pod przykryciem do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 1,5 godziny. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *