Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Żeberka wołowe na ostro

Składniki:

  • 2 1/3 kg żeberek wołowych
  • ¼ szkl. sou Worcester
  • ¼ szkl. czerwonego octu winnego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 szkl. cebuli
  • 1 ¼ szkl. ketchupu
  • ¾ szkl. wody
  • 2 łyżeczki soli

Sposób wykonania:

  1. Żeberka podzielić na mniejsze porcje po czym ułożyć je na brytfannie i postawić na ruszcie, przykryte folią aluminiową.
    W między czasie na rozgrzanym tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę, wówczas dodać ketchup, sos Worcester, brązowy cukier, ocet, cukier oraz sól, całość wymieszać i doprowadzić do zagotowania. I pozostawić na małym ogniu ok. 2min.
    Następnie polać mięso powstałym sosem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180stopni i zapiec.
    W połowę pieczenia jeszcze raz polać sosem.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *