Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Żeberka w śmietanowym sosie

 

Składniki:

 

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki miodu płynnego
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • ½ łyżeczki oregano

Sposób wykonania:
Żeberka piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 200 stopni C około 20 minut. W tym czasie wymieszać, kakao, mąkę, 1 szklankę ciepłej wody, miód, sól i przyprawy. Powstałym sosem polać żeberka, piec jeszcze 30 minut. Po upieczeniu wyjąć żeberka na półmisek. Sos przeląc do rondelka, dodać  śmietanę, zagotować, polać mięso. Dobrze smakuje z ryżem i ulubioną sezonową surówką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *