Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Żeberka w piwnej marynacie

 

Składniki:

 

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku

Marynata:

  • 1 szkl jasnego piwa
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka posiekanego majeranku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka cząbru
  • kilka rozgniecionych ziarenek jałowca
  • sól
  • pieprz

 

Sposób wykonania:
Do piwa dodać pokruszone liście laurowe, posiekany rozmaryn, majeranek oraz cząber.
Wrzucić jeszcze ziarenka  jałowca.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Następnie żeberka przekroić na mniejsze kawałki i przełożyć do marynaty.
Wstawić do lodówki na 24 godziny.
Po tym czasie żeberka wyjąc z marynaty i posmarować  je olejem z dodatkiem posiekanego czosnku.
Piec na ruszcie często obracając aby równomiernie się zarumieniły.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *