Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Żeberka w marynacie z ketchupu Uli

Poszukujesz sprawdzonego przepisu na soczyste żeberka? Wypróbuj przepis Uli. Do ich wykonania potrzebujesz: ketchupu, miodu i musztardy. 
 

Składniki:

  • 1,5 kg żeberek wieprzowych
  • 5 łyżek keczupu
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Żeberka dokładnie oczyścić i podzielić na mniejsze porcję.
    Do miseczki przelać ketchup, sos sojowy, majonez, musztardę i miód.
    Wrzucić obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.
    Wsypać jeszcze słodką oraz ostrą paprykę.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Powstałą marynatą dokładnie natrzeć żeberka.
    Odłożyć je na około 5 godzin, a najlepiej na cała noc.
    Następnego dnia włożyć do rękawa do pieczenia.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 1,5 godziny.
    Po koniec pieczenia rozciąć rękaw, aby żeberka ładnie się zaruniały.
    Można je również kłaść na rozgrzanym ruszcie. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *