Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Żeberka w ketchupie Adama

Masz dziś ochotę na pyszne, soczyste żeberka w ketchupie? Do ich wykonania potrzebujesz jeszcze: miodu, słodkiej i ostrej papryki oraz bazylii i oregano. 
 

 

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 180 ml ketchupu
  • 4 łyżki miodu
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich 
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Żeberka dokładnie oczyścić i podzielić na mniejsze części.
    Następnie do miski przełożyć ketchup.
    Dodać do niego miód i całość dokładnie wymieszać.
    Wrzucić słodką i ostrą paprykę, oregano, bazylię i zioła prowansalskie.
    Ponownie wymieszać i na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Powstałą marynatą natrzeć żeberka.
    Odstawić je na około 4 godziny.
    Po tym czasie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 1,5 godziny.
     

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *