Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Żeberka przepisu Zuzki

Sezon grillowy ruszył, więc nie może zabraknąć przepisu na soczyste żeberka z grilla. Aby wykonać ten przepis potrzebujesz: żeberek, musztardy, miodu i oliwy z oliwek. 
 

Składniki:

  • 1 kg żeberek
  • 3 łyżki musztardy
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki  
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Żeberka dokładnie oczyścić.
    Następnie do miseczki przełożyć musztardę, miód, ocet winny i oliwę z oliwek.
    Dokładnie wymieszać.
    Wrzucić obrany czosnek przeciśnięty przez praskę oraz majeranek.
    Dodać jeszcze słodką oraz ostra paprykę.
    Całość dokładnie wymieszać i na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Powstałą marynatą dokładnie natrzeć mięso.
    Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
    Następnego dnia kłaść żeberka na rozgrzanym ruszcie i grillować na złoto z obu stron.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *