Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Żeberka przepisu Matyldy

Mix kolorów i smaków. Dziś przepis na pyszne, aromatyczne żeberka przepisu Matyldy. Do ich wykonania będziesz potrzebować: żeberek wieprzowych, ketchupu, dżemu pomarańczowego oraz cebuli i czosnku.
 
 Składniki:
  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 2 pomarańcze
  • 1 słoiczek dżemu pomarańczowego
  • 1 szkl ketchupu
  • 2 łyżki posiekanych gałązek tymianku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • olej

Sposób wykonania:

  1. Żeberka dokładnie oczyścić i podzielić na mniejsze porcję.
    Następnie z pomarańczy wycisnąć sok i przelać go do miseczki.
    Dodać do niego dżem pomarańczowy oraz ketchup.
    Całość dokładnie wymieszać po czym dodać jeszcze tymianek, cebulę pokrojoną w piórka oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
    Ponownie wymieszać i na koniec doprawić jeszcze do smaku solą oraz pieprzem.
    Powstałą marynatą natrzeć żeberka.
    Wstawić je do lodówki na całą noc.
    Następnego dnia wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 1,5 godziny.

Liczba porcji: 8

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *