Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Żeberka przepisu Mateusza

A teraz przepis na kawałek soczystego mięsa. Czyli pomysł na żeberka. Do wykonania tego przepisu będziesz potrzebować: żeberek, musztardy, czosnku oraz ketchupu.
 

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki miodu 
  • 1 łyżka keczupu
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 1 gałązka rozmarynu 
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Żeberka dokładnie oczyścić i podzielić na mniejsze porcję.
    Następnie do miseczki przelać miód, musztardę, olej oraz ketchup.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Wówczas dodać jeszcze obrany czosnek przeciśnięty przez praskę, rozmaryn i majeranek.
    Ponownie wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz ostrą papryką.
    Powstałą marynatą dokładnie natrzeć żeberka.
    Wstawić je do lodówki najlepiej na całą noc.
    Następnego dnia wstawić żeberka do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 30 minut. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *