Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Żeberka przepisu Marceliny

Kolejny przepis na znakomite, soczyste żeberka przepisu Marceliny. Do wykonania tego przepisu będziesz potrzebować: żeberek wieprzowych, tabasco, musztardy i oliwy z oliwek. 
 

Składniki:

  • 1 kg żeberek
  • 1 łyżeczka tabasco
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 4 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Żeberka dokładnie oczyścić i podzielić na mniejsze porcję.
    Do tabasco dodać musztardę oraz oliwę z oliwek.
    Dokładnie wymieszać.
    Wówczas dodać jeszcze słodką i ostra paprykę.
    Ponownie wymieszać i na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Powstałą marynatą dokładnie natrzeć mięso.
    Marynować około 2 godzin.
    Po tym czasie włożyć żeberka do rękawa do pieczenia.
    Wstawić je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 1,5 godziny. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *