Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Żeberka przepisu Haliny

Przepis na soczyste żeberka pomysłu Artura. Musisz wypróbować ten przepis. Aby je wykonać będziesz potrzebować: żeberek, musztardy, miodu i oliwy z oliwek. 
 

Składniki:

  • ½ kg żeberek 
  • 1 łyżeczka tabasco
  • ½  łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka musztardy 
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Żeberka dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Następnie do miseczki przelać oliwę z oliwek.
    Dodać do niej miód oraz musztardę.
    Całość dokładnie wymieszać po czym dodać jeszcze tabasco, imbir oraz słodką paprykę.
    Wrzucić obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.
    Ponownie wymieszać i na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Powstałą marynatą dokładnie natrzeć żeberka.
    Marynować je około 2 godzin.
    Po tym czasie wstawić je do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 1, 5 godziny. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *