Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Żeberka panierowane w płatkach kukurydzianych

Składniki:

  • 2 kg żeberek wieprzowych
  • włoszczyzna /opakowanie/
  • 2 cebule
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • sól, pieprz do smaku
  • 4 jajka
  • mąka
  • płatki kukurydziane
  • ½ kostki smalcu
  • olej

Sposób wykonania:
Żeberka umyć, osuszyć na papierowym ręczniku, podzielić na porcje. Do garnka wlać 1 litr wody, dodać oczyszczoną włoszczyznę, przyprawy i zagotować. Dodać żeberka i gotować do miękkości żeberek. Żeberka wyjąć, usunąć kości i chrząstki, odstawić do wystygnięcia. Każdy kawałek osuszyć, oprószyć solą i  pieprzem, panierować w mące, jajku i płatkach kukurydzianych Smażyć na rozgrzanym oleju i smalcu na złocisty kolor. Podawać z ziemniakami pure i sezonową ulubioną surówką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *