Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Żeberka na grill Oli

Sezon na grilla rozpoczęty. Wypróbuj przepis na żeberka z grilla pomysłu Oli. Lista zakupów: żeberka, miodowe piwo, sok z pomarańczy, czosnek. 
 

 

Składniki:

  • 1 kg żeberek 
  • 1 butelka piwa miodowego
  • 50 g marmolady pomarańczowej
  • 100 ml soku pomarańczowego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 2 łyżki drobno startej skórki z pomarańczy
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Żeberka dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Do miski przelać miodowe piwo.
    Dodać do niego marmoladę i sok pomarańczowy.
    Następnie dodać cukier, ocet winny i skórkę z pomarańczy.
    Wrzucić jeszcze obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.
    Całość wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Powstałą marynatą dokładnie natrzeć żeberka.
    Marynować je około 3 godzin.
    Po tym czasie kłaść na rozgrzanym ruszcie i grillować na złoto ze wszystkich stron.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *