Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Żeberka Marceliny

Pyszne przepisy kulinarne z kategorii: żeberka. Dziś przepis na żeberka pomysłu Marceliny. Składniki przepisu: żeberka, musztarda, czosnek, oliwa z oliwek. 
 
 
Składniki:
  • 1 kg żeberek 
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżka musztardy
  • 150 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 1,5 łyżki majeranku
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 3 łyżki miodu
  • 100 ml oliwy
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka pieprzu 
 

Sposób wykonania:

  1. Żeberka dokładnie oczyścić i podzielić na mniejsze porcję.
    Następnie do miski przełożyć musztardę.
    Dodać oliwę, miód i czerwone wino.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Wrzucić cukier, majeranek, słodką paprykę oraz obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.
    Dokładnie wymieszać.
    Doprawić jeszcze do smaku solą oraz pieprzem.
    Powstałą marynatą dokładnie natrzeć mięso.
    Marynować około 3 godzin.
    Po tym czasie wstawić żeberka do piekarnika i piec około 1,5 godziny. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *