Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Żabnica w liściach banana z przyprawami

Żabnica w liściach banana z przyprawami – Monkfish wrapped in banana leaves with ginger, cilantro, chilli and coconut milk

Bardzo dobra kombinacja smakowa dla każdego gatunku białej ryby. Liście bananów do nabycia w orientalnych sklepach, trzeba wybierać duże. W zamian można użyć liście winogron, są małe lecz też smaczne. Jeśli żadnych liści nie można kupić, robić w folii.

Składniki:


• 4 duże liście bananowe albo winogronowe
• trochę oliwy
• 2 czerwone papryczki chilli (ostre)
• 2 łodygi trawy cytrynowej, obrać i posiekać
• 2 ząbki czosnku, posiekać
• 2 duże garście natki kolendry, posiekać niezbyt drobno
• sok z 2 limonek i starta skorka
• puszka mleka kokosowego (400 ml)
• 2 łyżki oliwy sezamowej
• trochę fish-sauce (gotowy sos rybny)
• łyżka sosu sojowego
• 2 kopiaste łyżki imbiru w plastrach
• 170 do 225 g ryby żabnicy w kawałkach (można użyć w zamian bassa albo suma – gatunki białej ryby)
• 4 gałązki rozmarynu albo kawałek łodygi lauru

Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do 230 C, tak, aby liście bananowe dały się zginać, potrzymać je nad gazowym płomieniem kilka sekund. Przyprawy oprócz gałązek rozbić w moździerzu na gęstą pastę (można w mikserze) i posmarować nią liście banana. Położyć na to kawałki ryby i posmarować na wierzchu również pastą z przypraw. Złożyć liście razem i spiąć gałązkami rozmarynu albo lauru.
Mają to być cienkie, ale twarde gałązki. Wygląda to bardzo ładnie. Można owinąć w gazę albo obwiązać nitką. Para musi uchodzić, a smaki powinny się połączyć, dlatego nie może to być szczelne opakowanie. Ułożyć te pakunki na blaszce i piec 15 min, wyjąć i zostawić na 5 min. przed podaniem.
Podawać na talerzu. Do tego gotowany ryż bez przypraw, aby wchłonął wydzielony sos, o co chodzi – koniec, zrobione, pyszne. Porcja na 4 osoby, przygotowanie wstępne – 5 min., średnio trudne, przygotowanie 20 min. pieczenie – 15 min.

1 comment for “Żabnica w liściach banana z przyprawami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *