Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Świąteczny pasztet z warzywami

Składniki:

  • 35 dag kalafiora
  • 25 dag brokułów
  • 30 dag piersi z kurczaka
  • ½ l wywaru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • cytryna
  • 200 ml śmietany
  • marchewka
  • cukier
  • sól
  • pieprz
  • masło
     

Sposób wykonania:

  1. Brokuł i kalafiora podzielić na różyczki, skropić sokiem cytryny i zalać gorącym wywarem.
    Gotować na małym ogniu około 7 minut.
    W między czasie w rondelku ugotować marchewkę po czym zmiksować ją razem z filetami kurczaka.
    Następnie do powstałej masy wbić jajka, skórkę z cytryny, śmietanę oraz mąkę.
    Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
    Połowę powstałej masy ułożyć na dnie formy wysmarowanej masłem.
    Na niej ułożyć różyczki kalafiora raz brokułu i ponownie przykryć pasztetową masą.
    Przykryć całość folią aluminiowa i piec w kąpieli wodnej w rozgrzanym piekarniku około 1, 5 godziny.
     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *