Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Świeże śledzie w sosie greckim

Składniki:

  • 1 kg świeżych śledzi
  • sól
  • 4 łyżki oleju
  • 4 łyżki mąki

Sos:

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 3 cebule
  • 3 łyżki oleju
  • 1 puszka przecieru pomidorowego
  • 4 listki laurowe
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • sól
  • szczypta cukru
  • 1 łyżeczka ostrej papryki


Sposób przyrządzania:

Śledzie wypatroszyć, opłukać, posolić, odstawić na 20 min.

Jarzyny oczyścić, umyć, pokroić. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić jarzyny i przyprawy, smażyć przez 5 min. Przecier rozprowadzić kilkoma łyżkami wody, dodać do jarzyn, przyprawić, wymieszać, dusić przez 5 min. Śledzie oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać olej, smażyć śledzie po 3 min z obu stron, przełożyć do sosu, dusić 15 min. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *