Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Śląski sernik z kruszonką

Składniki:


Ciasto:
• 450 g mąki
• 30 g drożdży
• 1/4 l letniego mleka
• 50 g masła
• 50 g cukru
• 1 jajko
• szczypta soli

Masa serowa:
• 200 g miękkiego masła
• 200 g cukru
• 3 jajka
• 1 kg białego sera
• 40 g mąki ziemniaczanej
• szczypta soli
• starta skórka z cytryny Kruszonka:
• 350 g mąki
• 200 g cukru
• po szczypcie soli i cynamonu
• 200 g stopionego masła
• masło do smarowania blachy

Sposób przyrządzenia:
Część mąki przesiać do miski, we wgłębienie wkruszyć drożdże, wlać mleko, lekko wymieszać. Pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu 15 min, aż wyrośnie. Ser dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia. Masło roztopić, przestudzić, połączyć z rozczynem. Zagniatać z pozostałą mąką, cukrem, jajkiem i solą. Wyrabiać twarde ciasto drożdżowe. Odstawić na 30 min, by wyrosło.

Przygotować masę serową:
masło utrzeć z cukrem na pianę, dodać jajka, ser, sól, mąkę ziemniaczaną i skórkę z cytryny; utrzeć na gładką masę. Wyrośnięte ciasto rozwałkować w kształcie prostokąta, wyłożyć na posmarowaną masłem blachę, na wierzch nałożyć masę serową. Przygotować kruszonkę: mąkę wymieszać z solą, cukrem i cynamonem, dolewając masło wyrobić dość gęste ciasto. Rozetrzeć rękami na grudki, posypać wierzch sera. Placek odstawić na 15 min do wyrośnięcia. Piec w temp. 210 °C przez 20-25 min

Przepis nadesłany na konkurs Mistrz x 3 autor: Bahus

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *