Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Śliwki w occie  Iwony

Składniki:

  • 1 kg mało dojrzałych śliwek węgierek
  • ¼ litra octu do marynat
  • 25 dkg cukru
  • kilka goździków
  • kawałek cynamonu

    Sposób przyrządzenia:
    Śliwki umyć, osączyć na sicie, nakłuć każdą śliwkę ostrym patyczkiem i ułożyć  w słoju. Zagotować ¾ litra wody, dodać ocet, cukier, przyprawy i zagotować. Gorącym płynem zalać śliwki. Następnego dnia zlać zalewę i ponownie zagotować pod przykryciem i ponownie zalać śliwki. Czynność powtórzyć  4 razy. Po ostatnim zalaniu zalewą, śliwki ostudzić , przełożyć do umytych i wyparzonych  słoiczków. Zagotować 20 minut. Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *