Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ślimaki po napoleońsku

 

Składniki:

  • 24 ślimaki
  • 1 szklanka białego wina
  • 1 kostka rosołowa
  • 3 dkg słodkich migdałów
  • 10 dkg grzybów
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki sosu pomidorowego
  • sól, biały pieprz

Sposób przyrządzenia:
Ślimaki aby nadawały się do spożycia muszą najpierw zostać poddane przynajmniej 10-dniowej głodówce. Ślimaki głodzi się, aby ich organizm oczyścił się z pozostałości pokarmów które mogłyby okazać się trujące dla człowieka. Głodówkę można złagodzić podając ślimakom zioła takie jak tymianek, rozmaryn itp. z dodatkiem otręb pszennych. Praktycznym sposobem jest umieszczenie ich w dużym plastikowym wiadrze nakrytym siatką lub innym materiałem zapewniającym cyrkulację powietrza (np. rajstopy damskie). Wiadro należy odstawić w chłodne, przewiewne miejsce. Mięczaki poddaje się następnie płukaniu. Pod czas pierwszego płukania pod bieżącą wodą czyści się zewnętrzną część ślimaka. W drugim, z dodatkiem octu i soli, oczyszcza się jego wnętrze. Trzecie płukanie to kąpiel w czystej wodzie. Przed przystąpieniem do płukania dobrze jest umieścić ślimaki w mieszance soli i mąki. Po tych zabiegach ślimaki należy obgotować, schłodzone, wyjęte ze skorupek.
Tak przygotowane ślimaki zalać zimną wodą, doprowadzić do wrzenia, gotować 10 minut usuwając tworzącą się pianę, odcedzić i schłodzić. Wyjąć ślimaki z muszli, usunąć rogi, jelito i dwa widoczne gruczoły. Kostkę rosołową rozpuścić w wodzie wg przepisu, doprowadzić do wrzenia, dodać ślimaki i gotować kolejne 3 minuty. Migdały sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki, grzyby oczyścić, pokroić w plastry, usmażyć na maśle, dodać  migdały i posiekaną natkę pietruszki, przyprawić i wymieszać. Tak przygotowane grzyby ułożyć w odpowiednio dużym naczyniu żaroodpornym, na nich rozłożyć odsączone z wywaru ślimaki, polać sosem pomidorowym. Zapiec przez kilka minut w dobrze nagrzanym piekarniku i podawać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *