Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Śledzie z zalewie octowej

Składniki:

  • 4 śledzie
  • 500 ml octu
  • 150 g cukru
  • 250g czerwonej cebuli
  • 100 g marchewki
  • 25 g chrzanu
  • 15 g świeżego korzenia imbiru
  • 1 ½ łyżeczki ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki gorczycy
  • 3 listki laurowe

Sposób wykonania:

  1. Wymoczone śledzie pokroić na mniejsze kawałki.
    Następnie ocet wymieszać z cukrem po czym doprowadzić do wrzenia, gdy cukier się rozpuści odstawić do ostygnięcia.
    W między czasie cebulkę posiekać a marchewkę pokroić w plasterki.
    Natomiast imbir i chrzan zetrzeć na tarce.
    Wszystkie składniki układać na przemian w naczyniu żaroodpornym razem z przyprawami oraz listkiem laurowym.
    Całość zalać ostygniętą zalewą i odstawić na kilka dni w chłodne miejsce.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *